top of page
 • Marie Lambertsson

Värderingar

Uppdaterat: 14 maj 2021

Varför är det bra att känna till sina värderingar? Och vad är värderingar? Jag har inte funderat på värderingar så mycket förrän jag pratade med Sofia. Mina värderingarna har tills nu bara varit en magkänsla utan ord. När det skaver i relation till andra människor beror det ofta på att man har olika värderingar. Så istället för att gå omkring och älta vem som har rätt och vem som har fel, kan man snabbt konstatera att man har olika värderingar och sedan släppa irritationen. Om man funderar vidare och identifierar de olika värderingarna kan man kommunicera kring värderingarna och då blir det förhoppningsvis inte lika laddat. Bra va? Jag fick i läxa av Sofia att skriva ned minst 15 av mina värderingar. Jag tyckte det gick jättebra, hittade 18 st, men när vi började diskutera dem på vårt möte, hade jag blandat ihop det med attityder och en del annat. Jag hade också upprepat samma värderingar men i olika formuleringar. Det var inte så lätt som jag trodde. Här är mina värderingar (ej alla eller ännu en i prioritetsordning eller helt sorterade):

 1. Strävan mot harmoni

 2. Alla har lika värde

 3. Man ska inte döma andra för att man känner dem inte

 4. Man ska vara centrerad i sin kommunikation (ej aggressiv och elak)

 5. Man ska förstå varandras perspektiv (empati)

 6. Ärlig & autentisk ska man vara

 7. Flöde och samspel

 8. Människor går alltid före (t.ex jobb)

 9. Hjärta är något viktigare än hjärna (men båda behövs)

 10. Medkännande, inkännande och ett vi.

Nummer 3 jag fundera vidare på. Det är en värdering jag inte alltid känner. Sedan har jag många värderingar som handlar om harmoni, flow och inkännande. Kan det vara en jantelag som ligger och påverkar, att man inte får sticka ut för mycket? En värdering som jag inte alls vill ha. Men jag känner in och funderar vidare. Värderingar är alltså ett ypperligt verktyg och känns lite som en genväg för att förstå sig själv och varför viss kommunikation med andra brister. Här i videon kan ni se när jag får coaching om värderingar av min vän och skickliga ICF-coachen Sofia Karlsson. Även som coach vill man ju ha coaching för att reda ut ett och annat. :)
46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page